moje

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo je to tanečný šport

... čo je potrebné vedieť o tanečnom športe ...
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

     Termín spoločenský tanec označuje tance z rôznych krajín a svetadielov slúžiace pôvodne na masovú zábavu a rozptýlenie. V druhej polovici dvadsiateho storočia sa od tancov pre vlastnú zábavu oddelil súťažný tanec s určenými formami a prvkami. Aj naďalej však rastie obľuba spoločenských tancov ako formy oddychu a zábavy, ale aj zdravej a príjemnej alternatívy aerobiku či fitness.

Ktoré tance patria do kategórie spoločenských, závisí od éry a miesta, ale všetky sa tancujú v pároch, kde muž vedie a žena ho nasleduje. Tance sa delia do niekoľkých skupín, v USA sa vyvinuli American Smooth a American Rhythm, v Austrálii New Vogue, v Európe International Standard a International Latin.
Na súťažiach v tanečnom športe sa tancujú štandardné a latinskoamerické tance, do prvej skupiny patrí Waltz, Tango, Viedenský valčík, Slowfox a Quickstep, do druhej Samba, Cha-cha, Rumba, Paso Doble a Jive.

Tanečné páry sú rozdelené do vekových tried ...

1. Kategória detí

1.1. Deti I – Páry, v ktorých žiadny z partnerov nedosiahne v roku súťaže 10 rokov.

1.2. Deti II – Páry, v ktorých žiadny z partnerov nedosiahne v roku ťaže 12 rokov a súčasne starší z partnerov musí v roku konania súťaže dosiahnuť aspoň 10 rokov.

1.3. Pri účasti detských párov v zahraničí v súlade s tam platnými vekovými kategóriami sa párom uznávajú získané body a finálové umiestnenia bez následkov núteného preradenie do vyššej vekovej kategórie.

2. Kategória juniorov

2.1. Juniori I – páry, v ktorých žiadny z partnerov nedosiahne v roku súťaže 14 rokov a súčasne starší z partnerov musí v roku konania súťaže dosiahnuť aspoň 12 rokov.

 2.2. Juniori II – páry, v ktorých žiadny z partnerov nedosiahne v roku súťaže 16 rokov a súčasne starší z partnerov musí v roku konania súťaže dosiahnuť aspoň 14 rokov

2.3. Páry Juniori II B sú po získaní triedy A automaticky preradené do kategórie Mládež. Uvedené neplatí pre súťaže v zahraničí a na MSR, kde takýto pár môže súťažiť s kategóriou Juniori, Mládež i Dospelí.

 3. Kategória mládeže 3.1. Mládež - páry, v ktorých žiadny z partnerov nedosiahne v roku ťaže 19 rokov a súčasne starší z partnerov musí v roku konania súťaže dosiahnuť aspoň 16 rokov.

3.2. Bodovacie súťaže Mládež sa môžu konať ako spoločs kategóriou Dospelí. Pár kategórie Mládež sa naďalej môže častňovať majstrovských či pohárových súťaží (sólových i družstiev v svojej vekovej kategórii).

4. Kategória dospelých

4.1. Dospelí - páry, v ktorých starší z partnerov dosiahne v roku ťaže aspoň 19 rokov.

 4.2. Súťaží párov kategórie Dospelí sa môžu zúčastňovať aj páry seniorských kategórií.

  5. Kategória seniorov 

5.1 Seniori I – páry, v ktorých musí v roku konania súťaže partner dosiahnuť minimálne 35 rokov a súčasne partnerka minimálne 35 rokov. Súťaží tejto kategórie sa môžu zúčastniť i páry kategórie Seniori II.

5.2 Seniori II – páry, v ktorých musí v roku konania súťaže partner dosiahnuť minimálne 45 rokov a súčasne partnerka minimálne 40 rokov.

 6. Všeobecné pravidlo pre súťaže párov

6.1 Páry kategórie Deti I, Deti II, Juniori I, Juniori II, Mládež sa na území SR môžu zúčastňovať bodovacích súťaží organizovaných pre páry o jednu kategóriu vyššie.

 

... a do výkonnostných tried.

1. Zaradenie do výkonnostných tried je v každej skupine tancov zvláš

2. Zaradenie do triedy v exhibíciách je totožné so zaradením v danej skupine tancov (ŠT alebo LA).

3. V jednotlivých vekových kategóriách sa priznávajú nasledovné výkonnostné triedy:

Deti I – triedy Z, D

Deti II – triedy Z, D

Juniori I – triedy Z, D, C

Juniori II – triedy Z, D, C, B

Mládež – triedy Z, D, C, B, A, S

Dospelí – triedy Z, D, C, B, A, S

Seniori I – triedy Z, D, C, B, A, S

Seniori II – triedy Z, D, C, B, A, S

4. O zaradení páru do výkonnostnej triedy rozhoduje zaradenie partnera získané na bodovacích súťažiach a zaznamenané v jeho súťažnom preukaze.

5. Páry, ktoré sa nezúčastnili žiadnej bodovacej súťaže (partner), začína ťažiť v triede D.

6. Začiatočnícke páry musia po dosiahnutí 5 finálových umiestnení na 1. až 3. mieste na súťažiach Z požiadať o licenciu a pokračovať v súťažiach v triede D.

7. Páry súťažiace iba v jednej skupine tancov (ŠT alebo LA) sú pri prvom štarte v druhej skupine tancov zaradené do triedy D, ak partner je v prvej skupine tancov zaradený do triedy D, C, B a do triedy C, ak partner je v prvej skupine tancov zaradený do triedy A, S.

8. Každá výkonnostná trieda má v jednotlivých kategóriách stanovené ťažné tance. Páry triedy Z smú tancovať iba základný, páry D a C vo všetkých vekových kategóriách iba obmedzený repertoár.

Tieto informácie nájdete aj na stránke www.szts.sk medzi legislatívou :)


trocha elegancie | stály odkaz

Komentáre

  1. aha,
    ale aj tak v tom mam galimatias :)) ale to bude tym ze som dnes vytrety, niekto by mohol povedat, ze nielen dnes, ale ja tvrdim, ze len dnes :)
    publikované: 08.10.2007 14:46:04 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :))))
    Tipinko ... je pravda, ze ludia, ktori to citaju prykrat maju z toho gulas :) ale v celku je to logicke, ked sa potom nad tym zamyslis :)
    publikované: 08.10.2007 15:00:16 | autor: Yzma (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014