moje

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dážďovky ...

... kto sa s nimi v detstve nehral, prišiel o veľa ...
            Včera doletel za mnou brat, že cez víkend, keď sa naši vybrali na roľu urobiť posledné úpravy pred prichádzajúcou zimou, že im proste zabudol povedať, nech mu donesú dážďovky. Nuž nič proti pani učiteľke, ale hľadať teraz dážďovku??? Nemožné ... Chytila som sa za hlavu, vynadala mu a chtiac - nechtiac som sa vybrala na záhradu. Ešte dobre, že otec nestihol všetko porýľovať. Tak som do ruky vzala rýľ a poďme na to. Po polhodine sa zo mňa začalo liať, pretože teplomer ukazoval neuveriteľných 17 stupňov v tieni. Na slnku ani neviem koľko bolo ... pre istotu som to ani nezisťovala. Chvíľu na to, som naďabila na prvú slizkú tetu dážďovku. V ten moment, mi prebehli hlavou všetky spomienky z detstva, ktoré asi len ťažko vymažem.
 
Keď som bola dieťa, často som doma vykopávala dážďovky a otec nebol dvakrát nadšený mojou prácou, pretože som za ním chodila a udupávala pokyprenú pôdu, z ktorej trčali ružové konce obrúčkavca. Nie veľmi príťažlivá pokožka a možnosť deštrukcie živého tvora, vo mne vyvolávali niečo skryté a neobjavené. Často som sa hrávala na šialeného vedca, ktorý skúma život na zemi i pod ňou. A nakoniec moje pokusné dážďovky skončili ako delikatesa vo výbehu našich sliepok. Bola sranda ich pozorovať. Schmatla ju jedna a už lietali po dvorčeku všetky. Teraz by tomu vedci dali presné pomenovanie „Haló efekt.“ Ale najlepšie aj tak bolo, keď sme na pestovateľských prácach niečo také našli a spoločne s chlapcami sme to hádzali po dievčatách. A tie pišťali ako by ich na rohy bralo. V tomto smere som bola asi riadny čert.
 
Nuž detstvo som mala pestré. Ako som trocha pospomínala, nevšimla som si koľko je hodín a koľko práce som vykonala. Otec bol na mňa hrdý, že aspoň niekto mu s tým pomohol a brat tiež, že má takú nebojácnu sestru.

čo deň dal | stály odkaz

Komentáre

  1. za mladi som rybárčil
    a tak návnada vo forme žížal bola samozrejmosťou ;)
    Ale podobný efekt sme robili s chrobáčikom,ktorého som roky nevidel a tým je ujo chrúst :)
    publikované: 30.10.2007 11:37:58 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. chrústy respektíve ich kulkiacu sa formu ... pandravy
    sme zbierali vždy na jar a nosila som to sestra, ktorá u toho desne vrieskala. Ale aj teraz na jeseň sa ešte niečo také nájde :) Niekedy toho bolo na kilá, ale teraz to považujem za poklad.
    publikované: 30.10.2007 11:45:19 | autor: Yzma (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ble..pandravy..
    tak to bol najtučnejší červ,akého som kedy videl..raz na zemiakovej brigáde,keď ešte krabička cigariet stála 4,50,- sme nazbierali plné vedro.Ďalej to má nechutné pokračovanie,ktoré si radšej odpustím,ale keď o tom rozprávam malému synovcovi,tak už ani nevie,ako ten tvor vyzerá.
    publikované: 30.10.2007 11:48:57 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. jj pandravy boli nechutne
    ale aj to je priroda a prave preto vravím, že je to rarita niečo také nájsť. Decká to budú poznať už len z kníh.
    publikované: 30.10.2007 12:09:58 | autor: Yzma (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ešte otázka na záver
    tam v odkazoch máš " gummimaci ",klikol som a nechápem :)
    To je čo?
    publikované: 30.10.2007 12:41:10 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. teide
    istého času toho bolo plno všade ... hlavne to fičalo ako zvonenie na mobil. A ak som to správne pochopila, tak madari dokážu urobiť hit aj s gumeným medvedíkom. Ale musím už urobiť poriadok a vypratať oba neaktuálne odkazy.
    publikované: 30.10.2007 12:47:20 | autor: Yzma (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ďakujem za promptnú
    a vyčerpávajúcu odpoveď ;)
    publikované: 30.10.2007 12:52:05 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  8. no fuj,
    tie pandravy je aj na mňa veľa. Poznám dážďovky, ale do ruky ich akosi ano nechytám, nato, že mám 18...ble
    publikované: 04.11.2007 18:09:26 | autor: ufoto (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. jasneeeee,
    s dazdovkami snad kazdy prezil svoje detstvo... ja si ich pamatam hlavne zo skolky, skoro vsetci sa ich bali chytit do ruky, teda hlavne baby, tak som bola taka dievcenska priekopnicka :D:D nemozem povedat ze by som ich teraz niak oblubovala, ale stale nemam problem s nimi mat telesny kontakt :D
    publikované: 24.11.2007 16:09:24 | autor: kooli (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014