moje

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Fenomén súčasnej rozprávky

Tento článok som sa rozhodla napísať po tom, čo som si priniesla animovanú megarosprávku Ice age II a animovaný trhák z prostredia motošportu Autá.

Rozprávky, rozprávky a ešte raz rozprávky.

     Oblkopujú nás a mnohí si bez nich nevieme predstaviť ani jeden deň. Či už vravím o rozprávkach, ktoré nám čítavali rodičia na dobrú noc alebo tých, ktorých hlavní hrdinovia sa usmievajú denne z televíznych obrazoviek. Pamätám si, že kedysi nebol svet rozprávok tak komerčný ako dnes. Dnes sa na vás usmievajú kreslené či animované postavičky odvšadiaľ, z krabice džúsu, z obalu oplátok či perníkov ... no proste sú ich plné regály.

 

    

     Tohto Večerníčka poznajú deti v Českej republike už hodnú dobu, vlastne poznali ho už naši rodičia a dokonca aj my. Naše deti poznajú Deduška večerníčka ako osobu, ktorá zažína hviezdy a tým uvedie detského diváka do čara rozprávok. 

       

deduško večerníček

     Vrátim sa však k tomu, prečo vznikol tento článok.

     Fenomén, ktorý nás spája a súčasne rozdeľuje je svet dobra a zla. Tieto dva svety dokážeme ruka v ruke nájsť už takmer všade. Ale len málokto vie, že práve tento fenomén má základ v rozprávke. Veď už od dávna bojovali princovia s drakmi a nadprirodzenými zlými silami. A ani v dnešných rozprávkach to nie je inak. Ale ide tu o to pravé rozprávkové zobrazenie?

     Táto otázka zostane nezodpovedaná a odpoveď na ňu by sme našli len u autorov, ilustrátorov, scénaristov či producentov. Ale možno aj u samotných detí ... A preto sa na pred koncom pýtam, či sa vôbec ešte niekedy vrátime späť do rozprávkových čias, kedy na zami panovali draci a princezné.

     Nakoniec by som chcela pridať niekoľko zaujívavých odkazov, kde si môžete prečítať rozprávky online ... nuž to aj preto, aby ste nevypadli z cviku čítania na webe.  A dúfam, že ste ešte nezabudli češtinu, lebo tých českých je o dosť viac :)

v slovenčine:    http://rozpravky.wz.cz/

                      http://www.klasici.sk/rozpravky/

                             http://ekniznica.skserver.org/e-rozpravky.html (knihy v pdf súbore na stiahnutie)

v češtine:   http://carolina.mff.cuni.cz/~vitas/txt/pohadky/

                 http://www.vssoft.cz/skolka/pohadky.html

                 http://www.pohadky.org/

                 http://pohadky.100plus.cz/hl_str/uvodni_pohadkova_stranka.htm

                 http://literatura.rychnovsky.cz/Pohadky/pohadky.htm

 

                        

čo deň dal | stály odkaz

Komentáre

  1. Rozpravky online
    Vela rozpravok a vecernickov sa dnes da najst na youtube. A kopec ich takto pozbierala aj stranka http://www.veselerozpravky.sk/
    publikované: 06.01.2015 22:20:25 | autor: ivanK (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014